Reklama
 
Blog | Markéta Kutilová

Černý v bílém domě

Americké prezidentské volby byly v minulosti Afričanům, jak se říká, ukradené. „Ať je vyhrál demokrat nebo republikán, pro nás se tím nic neměnilo, pořád to byla americká politika a prosazování amerických zájmů," říká Timoty, letecký technik z Ghany. Jenže tentokrát je vše jinak, Afričané nejenže volby bedlivě sledují, ale dokonce mají jasného favorita. Je jím, jak jinak, Barrack Obama, jejich „černý bratr", jehož otec je Keňan.

Poprvé v historii tak může nejmocnějšímu státu světa vládnout černoch, a nejen to, dokonce ten, jehož otec vyrostl pod africkým sluncem a je čistokrevným Afričanem. A tak není divu, že letošní americké volby jsou pro Afričany možná víc vzrušující než pro samotné Američany.

 „U nás v Ghaně všichni fandí Obamovi, zpívají o něm písně, nosí ho na tričku, je to ohromná událost, libí se nám jeho názory, je otevřený a my Barrakovi bezmezně fandíme. My Ghaňané jsme demokrati, nemáme rádi republikány," dodává Timoty.  Jeho kamarádi z Konga a JAR jen souhlasně pokyvuji hlavami. Čekají tedy snad, že by se v případě Obamova vítězství mohla změnit americká politika vůči černému kontinentu? „To snad ani ne, pořád to bude americká politika," říká Guy z Konga.

Tak proč tedy Barraka tak podporují? „Prostě proto, že je černoch," shodují se všichni nakonec.  Prohraje-li tak Obama, zklame nejen své voliče v USA, ale mnohonásobně více fanoušků v daleké Africe. Inu, tak takový přesah americké volby opravdu ještě nikdy neměly.

Reklama