Reklama
 
Blog | Markéta Kutilová

Kdo rozerval malou Naomi?

„Moje dcera byla brutálně znásilněná, před rokem,“ říká mi krásná Irena s blyštivým úsměvem a smutnýma očima. Ta, o níž se bavíme, jí stydlivě vykukuje zpoza dlouhé sukně. Naomi – tříletá holčička, kterou by každý zulíbal. Jsou ale bohužel takoví, kteří zajdou i dál, tak daleko, že se to příčí lidskému chápání.  „Před rokem naši vesnici přepadli Hutové, vypálili všech pět domů. Všichni vesničané začali utíkat. Mně znásilnili, byla jsem v té době těhotná, mému muži posekali ruce mačetami. A Naomi, které byly v té době dva roky, unesli, spolu s dalšími dvěma lidmi z naší vesnice,“ vzpomíná Irena.

Vesničané, kteří utekli, běželi informovat místní policii a armádu. Hned byla zahájena pátrací akce. Výsledku dosáhli až po dvou dnech „Ty dva vesničany našli zavražděné, a vedle nich našli moji Naomi, živou, ale brutálně znásilněnou,“ pokračuje její matka a pak jí vyhrne sukýnku. Následky jsou vidět dodnes, a to přesto, že Naomi dávali doktoři dohromady půl roku. Dodnes ale neudrží moč ani stolici, což poznáte pokaždé, když Naomi vezmete do náruče.

Člověk zde v oblasti Velkých jezer na východě Konga slýchá hrůzných příběhů spoustu na každém kroku. V případě Naomi ale odmítáte přijmout fakt, že by to mohla být pravda. Nedalo mi to. Naomi mi zůstala vrytá do paměti. Vypravila jsem se do nemocnice Panzi, kde údajně dávali Naomi dohromady. „Ano, Naomi u nás byla hospitalizovaná přes půl roku, udělali jsme jí operaci fistuly, ale protože její orgány ještě nebyly úplně vyvinuté, nepodařilo se nám ji zcela uzdravit. Naomi už nikdy bohužel nebude zcela zdravá,“ potvrdil mi doktor Espoir.

Na Naomi je vidět, že je jiná, než ostatní děti i dnes. Je neuvěřitelně hyperaktivní a málo slyší. „Hutové jí něco vrazili do uší a propíchli jí ušní bubínky,“ vysvětluje matka. Ta dnes už v náručí chová jejího malého bratříčka. Právě jeho čekala, když byla sama znásilněná.

Reklama

Hutové okupují východ Konga už 15 let, mají zde vlastní armádu FDLR /Rwandan Liberation Democratic Forces/. Jejich vůdci patřili k jednotkám Interhamwe – tedy těm zodpovědným za genocidu ve Rwandě v roce 1994, při níž zmasakrovali až 800 000 Tutsijů. FDLR má v Kongu kolem deseti tisíc ozbrojených vojáků. „Naším cílem je odstranit z  naší mateřské země  barbarský a tyranský režim, který tam vládne /rozuměj tutsijská vláda prezidenta Kagameho/.“ Píše se na oficiálních webových stránkách FDLR.

A jak je možné, že horda rebelů běhající po konžských pralesích má vlastní web? Jednoduché – vůdci FDLR Ignace Murwanashyaka a Callixte Mbarushimana totiž žijí v Německu a ve Francii. Odtud do světa šíří lživé tiskové zprávy a propagandu, získávají politickou a finanční podporu. Callixte byl v červenci 2008 v Německu zatčen kvůli podezření ze spáchání válečných zločinů. O tři měsíce později už ale byl na svobodě. Pracovat tito lídři zajisté nemusí, jejich militantní skupiny jsou totiž zároveň perfektně organizovaným byznysem, vydělávajícím stamiliony dolarů ročně.

 

Hlavní zdroje financí FDLR /které mají oficiálně posloužit ke svržení režimu ve Rwandě/ pocházejí přímo z konžské buše – z ilegální těžby nerostů a drahých kovů – zejména pak zlata, kaseritu a coltanu /slitina rud používaná k výrobě mobilů, playstations apod/

„FDLR kontrolují většinu dolů v konžské provincii Jižní Kivu a část v Severním Kivu. Přes výkupčí to od nich pak kupují západní firmy. Máme důkazy, že některé západní firmy přes prostředníky pre-financují doly kontrolované FDLR,“ píše ve zprávě OSN publikované v prosinci loňského roku. Jde zejména o firmy z Belgie, Velké Británie, Německa, Dubaje, Holandska a Německa

Na východě Konga stojí FDLR za masakry tisíců civilistů, vypálení stovek vesnic, znásilnění tisíců žen, mužů a dětí a loupení domácí zvěře a úrody. 

V současné době probíhá vojenská operace proti FDLR, vedená konžskou armádou. A FDLR se už začali mstít jak jinak než na civilistech. Minulý týden povraždili 40 vesničanů – jen pár desítek kilometrů od vesnice Kambali v regionu Bunyakiri, kde teď u příbuzných žije Naomi.  

FDLR nejsou jedinou rwandskou militantní skupinou okupující východ Konga – v Severním Kivu operuje tutsijská CNDP, donedávna vedená generálem Nkundou. V podstatě funguje na tomtéž principu jako FDLR, jen jak bylo dokázáno ve zprávě OSN, má vedle příjmu z ilegálního drancování konžských nerostů i přímou materiální a vojenskou pomoc od rwandské vlády a západem zbožňovaného prezidenta Paula Kagameho. Ale o tom zase na tomto blogu příště.

 

A já se ptám – jak to, že Německo či Francie poskytují azyl válečným zločincům?

Věří snad jejich prohlášením na webu, že „FDLR chrání bezbranné konžské civilisty a nikdy žádnému neublížili“? Mohli by to prosím tito „vážení“ obyvatelé EU sestoupit ze svých evropských domů do konžské buše a vysvětlit Naomi, jak to vlastně s tou ochranou mysleli? 

Chcete se jich zeptat taky? Pak jim můžete zavolat na 004917662037246, 0033660603628

Nebo napsat na [email protected], [email protected], [email protected]

Zajímá vás jak se dělá lživá propaganda a přesvědčit se, že nejde o žádné břídily, ale perfektně fungující mafii, pak koukněte na www.fdlr.org . Můžete si vybrat mezi anglickou, francouzskou, německou či kinyarwandskou verzí!

 

 Mně osobně z toho všeho na blití. Nechť čtenář promine, ale když máte před sebou tuhle malou Naomi a víte, že mozky toho všeho byznysu  a zvěrstva žijí v poklidu v Evropě, taky by vám bylo…to s vámi pak lomcuje vztek a nezbývá, než to alespoň napsat sem na blog. V českých médiích vám totiž řeknou, že "vzhledem k tomu, že si Obama pořídil nového psa či tam chybí český element" není pro takové okrajové věci jako ekonomická válka v Kongu, místo. 

Ps. Carla Bruni nakonec opravdu do Bukavu nepřijela/viz předchozí příspěvek na tomto blogu/, zato na den dorazila herečka Charliez Theron – na hodinu navštívila nemocnici Panzi. Doprovázelo ji 80 pákistánskách vojáků, nimiž nakonec musela i večeřet. „To bylo hrozné faux-pas, ona přijela kvůli problémům znásilněných žen a nakonec většinu času strávila se stovkou mužů,“ nechala se slyšet aktivistka Christine Schuler-Deschryver.

Já bych se ale nedivila, kdyby Pákistánci tento den prohlásili za památný den v historii pákistánské armády!:-)

 

 

a pokud vás zajímá, jak pomáhají konžským civilistům Češi, stačí se podívat sem http://www.clovekvtisni.cz/index2.php?id=787&idArt=1118