Reklama
 
Blog | Markéta Kutilová

Když přijíždí madam Sarkozy a o tom, jak si její muž do huby nevidí

Všechno začalo před dvěma měsíci na večírku. „Heleď, povím ti hrozný tajemství a nesmíš to nikomu říct,“ šeptala mi kamarádka Dan. „Do Konga, přímo do Bukavu, přijede Carla Bruni, a zajímá ji sexuální násilí. Chce vidět nějaké projekty.“ V tu chvíli mě napadlo jediné – vezmeme ji do Bunyakiri, regionu okupovaným milicemi Hutů ze sousední Rwandy. Může navštívit projekty Člověka v tísni pro znásilněné ženy a pochopí tak během chvíle realitu a utrpení místních konžských žen. Kamarádka Dan je jako šéfka UNICEF zodpovědná za program první dámy Francie a jelikož se jí nápad zalíbil, začaly jsme na něm pracovat.

Sarkozy ospravedlňuje masakry a znásilňování!

Dovolím si malou odbočku a vysvětlím, jak a proč vůbec madam Sarkozyová do Konga přijíždí. Neletí do této válkou rozervané a nefunkční země náhodou, ale se svým manželem. Ten letí do Kinshasy žehlit svá faux pas. Není to poprvé, co si francouzský prezident zase do huby neviděl, ale tentokrát to opravdu přehnal! Ve své řeči k diplomatům ve Francii ospravedlnil přítomnost Rwanďanů v Kongu, kteří východ země okupují už deset let. Kradou, vraždí, znásilňují. “Podívejte se na Rwandu, malinká přelidněná země, která nic nemá a vedle obrovský soused, který má vše a kde není nikdo. Konžské bohatství je třeba sdílet,“ prohlásil Sarkozy. Všem, kteří trochu znají situaci v Kongu a vědí, za čím vším Rwanďané /a Uganďané/ stojí a co vše už napáchali a stále páchají, tomu se při slovech Sarkozyho muselo udělat špatně. Stejně jak i mně. Měla jsem husí kůži a nezměrný vztek. Kdyby v tu chvíli seděl francouzský prezident naproti mně, asi bych se neudržela a dopustila se nepěkné urážky hlavy Francie. Nebyla jsem sama. V Kongu se proti Sarkozymu hned zvedla vlna odporu, proběhlo několik demonstrací a protestních happeningů. Konžští novináři ho obvinili, že chce dosáhnout balkanizace Konga. Tj Kongo rozdělit, i za cenu války. A teď Sarkozy příjíždí žehlit svá faux pas. Na červený koberec však bude čekat marně!

Jak známo, Francie v Kongu dávno ztratila vliv a pozici, a to i přesto,  že je to země francouzsky mluvící – kvůli belgické kolonizaci. Politiku a dění v Kongu už od šedesátých letech mají pevně v rukou USA, Velká Británie a Belgie. Co nemohou ovlivnit přímo, činí tak přes svého spojence, sousední Rwandu. Rwandě, zemičce velikosti lískového oříšku, se už deset let daří destabilizovat a okupovat celý východ Konga, částečně i  díky podpoře svých spojenců.

 Zatímco tak Američané nepotřebují do Rwandy ani víza, Francouzi nejsou na území Rwandy většinou ani vpuštění. Francouzi byli totiž zapleteni do vypuknutí rwandské genocidy, při níž v roce 1994 Hutuové masakrovali Tutsije. A Francouzi, jak později sami přiznali, podporovali právě Hutuy. Dnes Rwandu ovládá tutsijský prezident Paul Kagame, a tak vztahy s Francií jsou pod bodem mrazu. Pokud se je Sarkozy snaží oteplit tím, že bude ospravedlňovat rwandskou okupaci sousedního Konga, svědčí to o jeho naprosté ignoraci lidských práv, které Rwanďané v Kongu porušují v obrovských rozměrech.

Reklama

Zatímco Sarkozy bude v Kinshase napravovat své hříšky, pošle manželku speciálním letadlem na východ- tam, kde jsou Rwanďané, které on tak hájí! Minulý týden však bylo rozhodnuto, že Carla do Bunyakiri na český projekt nepřijede. Unicef totiž rezignoval na přípravu její návštěvy „Jsem znechucena požadavky Francouzů, je to fraška, navíc nehodlá darovat ani jediný dolar,“ vysvětlila mi Dan. Madam Sarkozy nakonec navštíví jednu malou soukromou nemocnici, kde ošetří 100 znásilněných žen ročně. A aby se vyhnula konžské realitě co nejvíc, z letiště ji do středu města přiveze helikoptéra – na hřiště místní školy. Otázka je, zda Carla nakonec opravdu přijede a nezruší návštěvu z bezpečnostních důvodů, jako spousta celebrit před ní. Už se mluvilo o návštěvě Angeliny Jolie, Georgie Clooneyho, Bena Afflecka a spoustě dalších. A za 14 dnů má zase přijet Charlize Theron.

Neuvěřím, dokud neuvidím! A pak, většinou je to fraška pro novináře. Však uvidíme jaký bude výsledek půlhodinové návštěvy Carly Bruni! Být francouzským daňovým poplatníkem, spíš se zeptám, kolik bude stát vyslání soukromého letadla a najmutí helikoptéry a další bezpečnostní opatření, bez nichž se její výlet neobejde.  

 

To nic nemění na tom, že celé Bukavu už měsíc nemluví o ničem jiném, než o tom, že přijíždí Carla!

 

Všechny čtenáře mého blogu si zaroven si dovoluji  pozvat na vystavu fotek z Konga – z Bunyakiri. Jsou to portrety znasilnenych zen a fotky z projektu Cloveka v tisni, ktery pomaha primo temto zenam.Je to presne rok, co jsem se do Konga vydala udelat prvni reportaze o sexualnim
nasili a co vysla velka reportaz v casopisu Instinkt a dnes, po roce, ty same zeny, ktere jsou v reportazi, maji novy zivot – nove domky, kozu,slepici, kachnu, nadobi, postel, jejich deti chodi do skoly a zensky pracujou v sici dilne a mydlarne. a to vse za jediny rok, diky projektu CVT – vysledky tohoto projektu muzete mimo jine videt. na teto vystave. Vystava probiha v ramci
filmoveho festivalu Jeden svet.
Kongo: Muži válčí, ženy trpí – Lenka Klicperova, Marketa Kutilova
11. – 19. března 2009, Archa, Na Poříčí 26, Praha 1

fotky s výsledky projektu ČvT pro znásilněné ženy múžete vidět zde

http://www.clovekvtisni.cz/index2.php?id=131&id_gallery=113
http://www.clovekvtisni.cz/index2.php?id=131&id_gallery=114
http://www.clovekvtisni.cz/index2.php?id=131&id_gallery=115