Reklama
 
Blog | Markéta Kutilová

Kongo-tour – program na leden

Chcete se dozvědět více o životě, válce či sexuálním násilí v Kongu? Vidět nový český dokumentární film Slzy Konga či dokument americké režisérky Lisy Jackson Kongo-hluboke ticho?Dozvědět se, jak i my Češi neseme na utrpení konžských civilistů svůj podíl?

4.1. Moravská Třebová – restaurace U kalvárie. 18:30

6.1. Ústí nad Labem – klub Mumie, 19:00

12.1. Brno – LFMU Komenského nám. 2, sál A, 20:00 – ZRUSENO Z DUVODU DOPRAVNI NEHODY PORADATELE – NAHRADNI TERMIN BUDE VCAS OZNAMEN

Reklama

14.1. Praha – LFUK, Ruská 87. 16:45

21.1. Jihlava- klub Vrakbar, 18:00

Kongo-tour je série přednášek a veřejných diskusí doprovázených promítáním filmu a výstavami fotografií přibližující situaci v Demokratické republice Kongo. Má ukázat současnou a pravdivou situaci v Demokratické republice Kongo. Veřejnost má tak možnost pobesedovat s autorkou tohoto blogu novinářkou a humanitární pracovnicí Markétou Kutilovou a zhlédnout nový český dokumentární film Slzy Konga www.slzykonga.cz. Kongotour provází fotografická výstava Lenky Klicperové a Markéty Kutilové Ženy z Bunyakiri či výstava Život v Kongu Markéty Kutilové.   

 Občanská válka v Konžské demokratické republice je jedním z nejvleklejších a nejzapomenutějších světových konfliktů. Válka trvá s přestávkami již 10 let a v jejím průběhu zahynuly 4 miliony lidí. Znásilněno bylo více nezž 200 000 žen a dětí. Jedná se tak o nejhorší válečný konflikt od druhé světové války. Přes deset let se východní Kongo ocitá uprostřed válečného běsnění. Několik generací nezná nic než válku a násilí. Příčinou neštěstí země je paradoxně její bohatství – zejména zásoby coltanu, nerostu bez kterého se neobejde žádný mobilní telefon ani notebook. Jde o obrovský byznys, do něhož je zapojeno velké množství západních firem.

Pokud i ve vašem městě máte zájem, můžete mě kontaktovat.  .