Reklama
 
Blog | Markéta Kutilová

No war, no job!

Modré přilby OSN v Kongu /MONUC/ byly zapleteny do obchodování se zbraněmi, zlatem a slonovinou. Alespoň tak o tom informovala britská stanice BBC, na základě vlastního vyšetřování. Nejde o první a zcela jistě ani poslední skandál MONUCu v Kongu. Už dříve vyšly na světlo případy obchodování s diamanty a zlatem a sexuálního zneužívání.

Však všechny přispěly k tomu, že většina Konžanů modré přilby upřímně nenávidí. A teď budou mít ještě o důvod navíc. Pokud má totiž BBC pravdu, znamenalo by to, že MONUC obchodovali přímo s rebely ze sousední Rwandy, tedy těmi, kteří terorizují místní obyvatele, znásilňují konžské děti a ženy a drancují konžské bohatství. A to už je opravdu skandální. Jedním z hlavních úkolů MONUC je totiž civilisty chránit! Je jasné, že jako všechny nepříjemnosti, i tyto se bude snažit OSN zamést hezky pod koberec. Stejně jako se to stalo mnohokrát v minulosti. Vždyť mise MONUC živí slušně 18 000 lidí a ročně stojí miliardu dolarů.

Jeden můj známý, konžský profesor Raymond Kalume to ohodnotil následovně: „MONUC se nikdy nebude snažit, aby byl v Kongu mír, protože kdyby zde byl, nebylo by jich třeba a tisíce lidí by přišly o super placenou práci.“ Konžanům je srdečně jedno, že do kšeftování byli zapojeni „pouze“ vojáci z Indie a Pákistánu, pro ně jsou to cizinci, kteří se obohacují na jejich neštěstí a bídě. A mně je už teď jasné, že až přijedu příště do Konga, uvidím gesto podříznutí krku ještě častěji než dosud.

Reklama